Huize Ontwijk

Beschrijving

Nu de N381 niet meer door de voortuin raast en het gebied voor huize Ontwijk heraangelegd is, heeft Huize Ontwijk weer veel van zijn oude grandeur teruggekregen.

Huize Ontwijk in zijn huidige vorm is rond 1846 gebouwd door Remilius Lucius Fruitier de Talma (1812-1884), rijksontvanger der belastingen, nadat hij het oude landhuis van zijn vader Sjoerd Gerhardus Fruitier de Talma (1772- 1857), die ook rijksontvanger der belastingen was, had laten afbreken. Het eerdere landhuis was in 1819 gebouwd, iets achter het huidige Ontwijk. Huize Ontwijk is gebouwd in neo-classistische stijl, wat in die periode in de mode was.

De familie Fruitier de Talma kocht in verschillende fasen weiland, heide en bos aan en was verantwoordelijk voor de eerste aanplant van de latere Wandelbos in de 19-de eeuw.

Lucia Aurelia (1846-1926), de dochter van Remelius, was de laatste van de familie die in Huize Ontwijk heeft gewoond. Na haar overlijden in 1926 wilden haar erfgenamen, de familie Hora Adema, het landgoed in 14 percelen verkopen, dit tot grote schrik van de inwoners van het dorp die vreesden dat de Wandelbos verloren zou gaan.

Het complete landgoed werd daarop opgekocht door de Vereeniging tot behoud van Natuurschoon die door de bewoners van Donkerbroek werd opgericht. Hierdoor bleef de Wandelbos voor het dorp behouden. Meer informatie hierover vind u bij het informatiebord over de Wandelbos.

Locatie

Open wandelkaart