Wielerbaan De Zwaluw

Beschrijving

Op de foto zien we Appie (Albert) Koning uit Oosterwolde op 23 mei 1937 naar de winst rijden op de wielerbaan van Donkerbroek aan de rand van de Wandelbos. De baan lag in een weiland naast de Wandelbos.

In 1933 werd door de heer Klaas Jonker mede initiatief genomen tot de bouw van een professionele wielerbaan in Donkerbroek. De heer Jonker was kruidenier aan de Herenweg in Donkerbroek en werd tevens directeur van de wielerbaan.

Op 22 juli 1934 werd wielerbaan ‘de Zwaluw’ geopend met sprintwedstrijden, ploegenachtervolgingen en koppelwedstrijden.

De wielerbaan was in eerste instantie aangelegd met een aarden baan, maar deze werd vrij snel vervangen door betonplaten waardoor een respectabele baan ontstond.

Er waren jaarlijks wedstrijden op de wielerbaan maar het bleek uiteindelijk lastig de touwtjes financieel aan elkaar te knopen. Op 28 augustus 1938 werden de laatste wedstrijden verreden. In 1939 werd de baan ontmanteld en werden de onderdelen verkocht.

Coba Jonker
Aan de wielerbaan is ook voor altijd het verhaal van Coba Jonker verbonden. Coba was een dochter van Klaas Jonker en was de eerste vrouwelijke renner die in 1935 op 15-jarige leeftijd een licentie kreeg om mee te doen aan de wedstrijden voor mannelijke junioren.

Coba was een allroundster op het stalen ros en kon uit de voeten op de betonnen baan maar ook op de grasbaan en in wegwedstrijden. Door haar mannelijke collega’s werd ze volledig geaccepteerd en serieus genomen. Op de baan was haar grote specialiteit de afvalwedstrijd. Ze won vele prijzen. Naast het wielrennen hield ze ook van turnen en korfballen. Haar grootste passie ging echter uit naar de zwemsport. Na haar huwelijk werkte ze lange tijd in het zwembad te Oosterwolde.

Ze trouwde met de eerder genoemde Appie Koning. Appie was ook geen onbekende naam in het wielrennen en had de nodige successen tijdens regionale wielerwedstrijden.

Na de oorlog werd hij echter landelijk bekend met motorraces, met als één van de hoogtepunten de winst van de terreinrace Nederland-België-Engeland op Duinrell in 1950 die hij samen met 2 andere coureurs won. Daarnaast waren er gouden medailles in de zesdaagses van Oostenrijk (1952) en Tsjecho-Slowakije (1953).

In 1954 kwam hij echter op 33-jarige leeftijd op tragische wijze om het leven bij een noodlottig motorongeluk bij Barneveld waar hij door een vrachtwagen werd overreden. Coba bleef met drie kinderen achter.

Hieronder vindt u nog meer foto’s van de wielerbaan en Coba Jonker.

Locatie

Open wandelkaart