’t Hoge Holt

Beschrijving

In de eerste druk van het ANWB-wandelboek ‘te voet van Heerenveen en Leeuwarden naar Groningen en Assen’ uit 1917 beschrijft mr. A.W. Stork enthousiast zijn wandeling van Donkerbroek over het Jardingapad naar zijn overnachtingsadres hotel de Gouden Klok in Oosterwolde.

Het Jardingapad liep dwars door de oude hooilanden van Donkerbroek naar Oosterwolde. In die tijd was de huidige Pegge er nog niet. Bij de bomen in het weiland nabij de Tjonger boog het wandelpad af naar de Boven Tjonger, waar een houten brug over het riviertje lag voor de wandelaars. Dit bruggetje werd ‘t Hoge Holt genoemd.

In 1946 heeft de ANWB de gemeente aangeschreven, omdat de brug er erg verwaarloosd bij lag. Er is daarop een nieuwe brug door een aannemer uit Donkerbroek geplaatst. Het onderhoud werd verzorgd door het Waterschap Boven Tjonger/Grootdiep.

Nadat de Pegge als gevolg van ruilverkaveling was aangelegd met een brug over de Tjonger, werd het bruggetje niet veel meer gebruikt en is het uiteindelijk verwijderd. Het bosje in het weiland wordt in de volksmond nog altijd ‘t Hoge Holt genoemd.

Locatie

Open wandelkaart